Ξηροί καρποί και σπόροι: Οι «πρωταθλητές» της υγιεινής διατροφής

Ξηροί καρποί και σπόροι: Οι «πρωταθλητές» της υγιεινής διατροφής

Στην περίπτωση των ξηρών καρπών οι γνώμες διίστανται. Υπάρχουν κάποιοι που υποστηρίζουν ότι καλό είναι να αποφεύγεται η κατανάλωση τους, λόγω κυρίως της θερμιδικής τους αξίας. Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά που προτάσσει την υψηλή διατροφική τους αξία.

Πολλοί ξηροί καρποί και μικροί σπόροι περικλείουν υψηλές ποσότητες πρωτεϊνών, φυτικών ινών, βιταμινών και φυτικών στερολών, οι οποίες μειώνουν σημαντικά τα επίπεδα της χοληστερόλης.

Μελέτες έχουν δείξει ότι περιλαμβάνοντας στο καθημερινό μας διαιτολόγιο μια μικρή χούφτα από ξηρούς καρπούς, εμποδίζουμε και προφυλάσσουμε τον οργανισμό μας από την πρόσληψη περιττού λίπους. Ενώ σε περίπτωση που η κατανάλωση γίνεται με μέτρο, μπορούμε να μειώσουμε και την συσσώρευση των ανεπιθύμητων θερμίδων.

Πώς εξηγείται αυτό; Τα πράγματα είναι απλά, καθώς οι πρωτεΐνες, οι φυτικές ίνες και τα λιπαρά οξέα, ενισχύουν σημαντικά την αίσθηση του κορεσμού στον οργανισμό, μειώνοντας έτσι τις ποσότητες γεύματος που καταναλώνουμε μέσα στην ημέρα.

Περαιτέρω δε, όσοι καταναλώνουν συστηματικά ξηρούς καρπούς έχουν, μικρότερες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη σε σύγκριση με εκείνους που καταναλώνουν περιστασιακά ξηρούς καρπούς.

Συμπέρασμα: οι ξηροί καρποί, είναι υγιεινοί, σημαντικά θρεπτικοί και νόστιμοι, οπότε δεν συντρέχει λόγος να τους αποκλείετε από το διαιτολόγιό σας. Φροντίστε λοιπόν να έχετε πάντα μαζί σας μια μικρή ποσότητα από τους παρακάτω καρπούς…

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ:

Πηγή: clickatlife.gr