Μπαίνουμε στο «4χ4 για να καλύψουμε, χιλιομετρικά, το «κτήμα της Χάλκης». Η βροχή ξαφνικά δυναμώνει, κεραυνοί πέφτουν με ένταση στο βάθος του ορίζοντα, το χώμα μυρίζει έντονα. Ένας λαγός πετιέται μέσα από τα καλαμπόκια και αρχίζει τις χορευτικές του πιρουέτες.
Το κάποτε πράσινο χρώμα του κάμπου, έχει αντικατασταθεί, εδώ και χρόνια, από κίτρινο , με βούλες διαφορετικών χρωματισμών. Γιατί;
Διανύοντας με το αυτοκίνητο μια κυκλική διαδρομή, από τη Χάλκη στα όρια της Νέας Λεύκης, τη Μελία, τα Κυπαρίσσια και επιστροφή στη Χάλκη, συνειδητοποιώ τις μεγάλες αλλαγές στις καλλιέργειες του κάμπου.
Οδηγός μου ο Γιώργος Τσινούλης, ένας επαγγελματίας με πτυχίο γεωπονίας, υπεύθυνος για την καλλιέργεια, αλλά και την παρακολούθηση, εκατοντάδων στρεμμάτων, αναλαμβάνει να μου εξηγήσει τι σημαίνει «ολοκληρωμένη διαχείριση» στην αγροτική καλλιέργεια, τι πρέπει να γίνει στον αγροτικό τομέα, και πως, μέσω του προσωπικού του παραδείγματος, μπορεί ένα μεγαλύτερο σύνολο να εμπνευστεί και να ακολουθήσει τα βήματα, που θα έπρεπε να κάνει μια ολόκληρη χώρα, εδώ και χρόνια, με τρόπο οργανωμένο.
«Το 1996, το κτήμα της Χάλκης, 40.000 περίπου στρέμματα, αφορούσε στο μεγαλύτερο ποσοστό βαμβακοκαλλιέργειες. Περίπου τα 32.000 στρέμματα καλλιεργούνταν με βαμβάκι. Το 2016, είκοσι χρόνια μετά, μόνο τα 5.000 αφορούν την ίδια καλλιέργεια», μου εξηγεί, ενώ φτάνουμε σε ένα από τα χωράφια του, που καλλιεργεί φιστίκι με κέλυφος, το γνωστό σε όλους μας «φιστίκι Αιγίνης».
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ
Πηγή: onlarissa.gr
Leave a reply